SITRONMELISSE (Melissa officinalis)
Porsjonsforpakket i 50 gram. Tørket overjordisk del.
Urten har blitt brukt som naturmedisin i århundrer. Medisinsk bruk av planten strekker seg over 2000 år bakover i tid, til antikkens Hellas. Der den blant annet ble brukt for å kle sår, lege hudutslett, lindre insektbitt, dempe smerter ved graviditet og lindre leddplager.[2] Spesielt utbredt er bruk av sitronmelisse som beroligende middel. Enten i form av te eller som ferdig produkt i kombinasjon med andre beroligende planter.[3]
Planten har siden blitt brukt som botemiddel for blant annet bronkiale betennelser, øreverk, feber, tarmgass, hodepine, høyt blodtrykk, influensa, hjertebank, tannverk og kvalme.[4]
Slik bruker du Sitronmelisse
Urtener i aller høyeste grad en allsidig krydderurt og kan både brukes for å smakssette maten og som pynt. Ha litt sitronmelisse i salater, sauser samt kjøtt- og fiskeretter, og glem ikke at den også passer perfekt til søte desserter.
Sjekk alltid at urten har frisk farge og hele blader, og at den er saftig og dufter sterkt.
Ønsker du mer informasjon kan du lese mer om Sitronmelisse hos rolv.no, eller ta kontakt med oss for mer informasjon.
Sitronmelisse i aromaterapien
Fra sitronmelisseplanten kan det destilleres ut en eterisk olje som har mange anvendelsesområder innen aromaterapien. Ekte melisseolje (Aetherol melissae) er imidlertid en sjeldenhet. På grunn av det lave oljeinnholdet i planten, er sitronmelisseolje en av de dyreste oljene man kan få kjøpt. Oljen forfalskes derfor ofte, eller den blandes med de billigere sitrongress- eller sitronolje.
Den eteriske oljen fra sitronmelisse har både en beroligende og oppløftende virkning, og er meget nyttig i behandling av stresshodepine og migrene. Den egner seg spesielt godt når hodepinen er knyttet til spenninger i nakken og skuldrene. Sitronmelisse passer godt sammen med kamilleolje i behandlingen av nevralgi og alle nervesmerter i kroppen. Den kan ellers kombineres med rosmarin eller bergamott for å lindre tanketretthet som kommer av for kraftig konsentrasjon, og den er også fin mot depresjon, hysteri og angst.
De krampeløsende egenskapene til sitronmelisseolje har en beroligende virkning på hjertet. Oljen reduserer hjerteklapp og panikkangst, og egner seg når overarbeid eller overstimulering har svekket hjertet og forårsaket høyt blodtrykk. Kombiner den med eterisk olje av merian og bruk den i badevannet og til massasje. Oljens krampeløsende egenskaper kan også utnyttes ved menstruasjonssmerter.
Olje av sitronmelisse har videre en gunstig effekt på fordøyelsessystemet. Den virker beroligende, og lindrer oppblåsthet, kolikk, dårlig fordøyelse og så videre, og den kan også hjelpe mot kvalme. Sitronmelissens avkjølende virkning lindrer feber, særlig når rastløshet og uro er fremtredende. Sitronmelisse kan også hjelpe på åndedrettsbesvær knyttet til angst, for eksempel astma. Til behandling av åndedrettsplager fortynnes sitronmelisse enten i en baseolje og masseres inn på brystet, eller den brukes i en fordamper eller oljebrenner.
Sitronmelissens betennelseshemmende egenskaper er nyttige ved betent hud og allergiske hudlidelser. Den kan brukes mot sår og eksem, særlig når dette henger sammen med stress. Oljen brukes også mot helvetesild. Da kan man tilsette 5 dråper eterisk olje til 1 teskje olivenolje og gni inn det smertefulle området forsiktig. Det er ellers kjekt å ha sitronmelisseolje for hånden som et førstehjelpsmiddel mot bi- eller vepsestikk. Innvortes bruk av den eteriske oljen må bare skje under kvalifisert veiledning.