[porto_content_box]Opphakket rot av Legestokkrose. 50 gram.[/porto_content_box]
Legestokkrosens (mer info her) vitenskapelig navn skriver seg fra det greske ordet ”althaia”, som betyr «den som helbreder». Legestokkrose er en av de klassiske slimdrogene. En vanlig måte å bruke legestokkrose på, er å ta en spiseskje av roten og la det trekke i en halv liter kaldt vann i 3-4 timer, for deretter å siles. Etter frasilingen kan uttrekket varmes og eventuelt søtes med honning.
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Lindrer irriterte slimhinner, virker slimløsende, hostestillende, beroligende, svettedrivende, urindrivende, avførende og sårhelende.
Legestokkrose har blitt brukt ved hoste, luftveiskatarr, astma, bronkitt, lungebetennelse, såre slimhinner, magekatarr, tarmkatarr, irritabel tykktarm, diaré, magesår, syreoverskudd, sår, brannsår, byller, hudutslett og urinveisinfeksjoner.
ANVENDELSE OG DOSERING
Urten er en av de klassiske slimdrogene. Når planten inntas, vil slimstoffer kunne dekke slimhinnene med et beskyttende lag, og dermed forhindre mekanisk og kjemisk irritasjon. Smerter som skyldes betennelser i slimhinnene vil lettes og planten har dessuten en hostestillende virkning når det er irritasjonstilstander i de øvre luftveiene, for eksempel i form av tørr hoste. Dessuten nedsetter den slimavsondringen i luftrør og bronkier.
En vanlig måte å bruke legestokkrose på, er å ta en spiseskje av roten og la det trekke i en halv liter kaldt vann i 3-4 timer, for deretter å siles. Etter frasilingen kan uttrekket varmes og eventuelt søtes med honning. Et mer konsentrert uttrekk kan benyttes til fremstilling av hostesaft. «Kongen av Danmark»-drops inneholder uttrekk av legestokkrose.
Legestokkrose ved urinveisinfeksjoner
Urten kan lindre irriterte slimhinner i urinveiene. Urten inneholder stoffer som kan dekke slimhinnene i urinveiene og beskytte mot videre infeksjoner. En te i form av et kaldtvannsuttrekk av legestokkrose kan drikkes flere ganger daglig, noe som vil kunne berolige de irriterte slimhinnene i urinveiene. Alternativt inntar man 20-40 dråper tinktur av legestokkrose i litt vann inntil fem ganger daglig.
Legestokkrose ved fordøyelsesplager
På grunn av det høye sliminnholdet (ca. 35 % i roten og 10 % i bladene), og ved at legestokkrose er mildt avførende, er den også nyttig ved mange mage- og tarmlidelser. Den lindrer eller helbreder magesår, sår i tynntarmen, betent tynn- eller tykktarm, divertikler og irritabel tykktarm. Roten motvirker også for mye magesyre.
Utvortes bruk av legestokkrose
Mens det er et uttrekk av roten som brukes mot plager som hoste, diaré og søvnløshet, vil et uttrekk av bladene eller blomstene gir et lindrende gurglevann. Utvortes kan den pulveriserte roten eller kokte blad brukes til et legende og uttrekkende grøtomslag på sår, byller og hudbetennelser.
OBS! Bør unngås av gravide, ammende og barn inntil ytterligere forskning evt. kan vise til mulige bivirkninger. Utover det bør urten være trygg å bruke.
[porto_blockquote]Se også Svenskedråper [/porto_blockquote]